Sonja Riedijk is een Nederlandse fotograaf, schilder en grafisch vormgever. Haar carriere als grafisch vormgever en designer inspireerde haar als kunstenaar om niet alleen digitaal, maar ook met materialen te werken. Daarbij is Sonja in 2016 met succes afgestudeerd als fotograaf in Utrecht.

Sonja is tevens van huis uit autonoom schilder, in de loop van de tijd heeft zij fotografie hiermee op een interessante en boeiende wijze weten te combineren.

Het werk van Sonja Riedijk wordt getypeerd door elementen van fotografie en schilderkunst: Het juiste moment, mooi lichtgebruik, reflectie en kleur worden sterk en consequent ingezet. Zij is geboeid door landschappen als onderwerp, waarbij het exact weergeven van landschappen niet haar insteek is. Met de toegevoegde impressionistische serie geeft Sonja op haar manier de schoonheid van de natuur weer.

De beelden wisselen elkaar af in melancholie, kleur en mysterie. Haar werk is herkenbaar door de mystieke, impressionistische en schilderachtige sfeer. De mystiek wordt vergroot door de beweging in het beeld en het licht. Het is bijna alsof haar camera schilderkunst genereert. Een belangrijke rol hierin spelen de locatie en het weer. Het zijn factoren die maken dat zij soms snel moet werken, omdat ‘het moment’ al meteen voorbij kan zijn.

Door regelmatig op dezelfde plek in de natuur te verblijven wil Sonja haar persoonlijke ervaring van het landschap verbeelden. Sonja noemt zichzelf een ‘en-plein-air fotograaf’. Door het printwerk op grote formaten wordt de beschouwer meegenomen in het beeld. De fantasie van de kijker wordt aangesproken om het landschap zo te (her)ontdekken. Haar fotografische schilderkunst levert indringende beelden op. Het zorgt voor verstilling en verdieping.